BloGoLod Főoldal ►► Kérdések és válaszok ►► Mikor jár a főállású anyasági támogatás - meddig, hogyan és kinek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mikor jár a főállású anyasági támogatás - meddig, hogyan és kinek

 

Mikor jár a főállású anyasági támogatás? Cikkünkből kiderül, a hogyan, meddig és kinek jár. A gyermekeket vállaló családok az állam részéről, egyre több féle támogatást kapnak,

ami alapvető érdeke nem csak az adott családnak, hanem az államnak is. Talán meglepő, hogy az államnak miért érdeke, hogy a magyar családokban több gyermek szülessen. Bár egyre többet hallani arról, hogy a világ számos országában kezd kezelhetetlenné válni a demográfiai helyzet. Ezekben az országokban, azonban nem a túlnépesedés a gond, mint ahogy első látásra gondolná az ember, hanem pont az ellenkezője, hogy fogy a lakosság, illetve egészségtelenül alakul a lakosság kor szerinti szerkezete. Ez magyarán azt jelenti, hogy a lakosság egyre nagyobb hányadát teszik ki a nyugdíjasok, melynek komoly gazdasági, illetve társadalmi következményei is vannak. Az államnak ezért elemi érdeke, hogy az egyensúlyt helyre állítsa, amit csak úgy tud megtenni, ha nagy léptékekkel nőni kezd az élve születések száma, azaz a magyar családok több gyermeket vállalnak. Ezért igyekszik a kormány lehetőségeihez mérten segíteni a gyermekes családokat. A főállású anyaság intézménye is azt a célt szolgálja, hogy a családok vállaljanak 3 vagy több gyermeket, és az anyuka maradjon otthon a gyermekekkel. Ismerjük meg tömören, hogy Kinek, mikor, hogyan és meddig jár a főállású anyasági támogatás.Kinek?

A kinek jár a főállású anyasági támogatás kérdésre a válasz a következő. Azok a szülők, nevelőszülők, illetve gyámok jogosultak a támogatás igénybevételére, akik saját háztartásukban három, vagy több gyermeket nevelnek. A támogatás igénybevétele nem zárja ki annak lehetőségét sem, hogy férfiak vegyék igénybe, ugyanis a törvény mind a két szülőnek lehetővé teszi annak felhasználást.

Mikor?

Mikor jár a főállású anyasági támogatás? Az GYET, vagy gyermeknevelési támogatás, a gyermekek 3. életévének betöltésétől vehető igénybe. Hogyan?

Hogyan jár a főállású anyasági támogatás? Az igénylést vagy a Magyar Államkincstár Területi Igazgatóságához, vagy a Családtámogatási Ügyfélszolgálatához lehet eljuttatni személyesen, vagy postai úton, illetve az ügyfélkapun keresztül. Az igénylés beadásához a „Kérelem gyermeknevelési támogatás megállapítására" című nyomtatványt kell kitölteni, és ahhoz csatolni kell a szükséges dokumentációt, okmányokat, mint például a gyermek születési anyakönyvi kivonatát, esetleges orvosi igazolást, vagy gyámkirendelő határozatot, stb. A támogatás összege a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegével egyezik meg, amely 2013-ban is 28.500 Ft. Figyelem ebből még levonásra kerül a 10 % nyugdíjjárulék is.

Meddig?

Meddig jár a főállású anyasági támogatás? A támogatás akkor szűnik meg, a legkisebb gyermek is betöltötte a 8. életévét, illetve ha a legidősebb gyermek betölti a 18. életévét.

 

 

Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.

*

***