BloGoLod Főoldal ►► Kérdések és válaszok ►► Mikor jár a GYES ikrek után - meddig, mikor és hogyan - Tippek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mikor jár a GYES ikrek után - meddig, mikor és hogyan - Tippek

 

A gyermekvállalási kedv felélesztése ma Magyarországon, a kormány egyik legfontosabb feladata, mert a társadalom elöregedésének egyre komolyabb következményei vannak.

Nincs egyszerű dolga a kormánynak, annak ellenére, hogy a gyermekvállalás egy természetes dolog, amely az ember életében nem kellene, hogy gondolkodás tárgya legyen. Házasság, gyermek, aztán szülőség. Ezek nélkül nem lehet teljes az ember élete. Manapság mégis eljutottunk oda, hogy sajnos szembefordulva a természettel, az ember meggondolja, hogy megházasodjon-e, és vállaljon-e gyermeket. Ennek természetesen sok összetevője van, mint például a romló életszínvonal, a bizonytalan munkahelyek, a hiányzó jövőkép, a család intézménye ellen munkálkodó társadalmi-gazdasági berendezkedés. Nem lehet a munkát, a karriert, a társadalmi érvényesülést a család, illetve a gyermek elé helyezni.  A kormány céljának eléréséhez fokozottan támogatja a azokat a családokat, akik gyermeket vállalnak. Ezek közül a támogatások közül az egyik a gyes, azaz a gyermeknevelési segély. Nézzük meg, hogy melyek a gyessel kapcsolatos tudnivalók, illetve, hogy kinek, mikor, hogyan és meddig jár a gyes ikrek után.Kezdjük azzal, hogy kinek jár a gyes ikrek után? Alaphelyzetben a gyesre jogosult a szülő, a nevelőszülő, a gyám, illetve bizonyos feltételek teljesülése esetén a nagyszülő, és az örökbefogadó szülő.

Mikor jár a gyes ikrek után? A gyermekek 1 éves korától vehető igénybe legkorábban. Fontos követelmény, hogy az ikergyermekeket saját háztartásban gondozza a jogosult. Fontos kitétel az is, hogy csak akkor kapja a jogosult meg a gyes teljes összegét a gyermekek után az ikrek száma szerint, ha a munkavégzésben töltött óraszám nem haladja meg a heti 30 órát, amennyiben meghaladja, akkor csak az egy gyermek után járó gyesben részesülhet.Hogyan jár a gyes ikrek után? Az igénylést a lakóhely szerint illetékes Magyar Államkincstár Területi Igazgatóságán kell leadni, amit személyesen is meg lehet tenni, de postán is. Fontos, hogy csak írásban lehet az igénylést benyújtani. Az igényléssel együtt kell bemutatni a személyi igazolványt, a lakcímkártyát, a gyermekek születési anyakönyvi kivonatát, gyám esetén a gyámhatósági határozatot, az igénylő és a gyermekek TAJ számát, az adókártyát, illetve egyes esetekben egyéb okmányokra is szükség lehet. A gyes összege ikrek esetén, 2 gyermeknél az öregségi nyugdíj legkisebb összegének a 200 %-a, 3 ikergyermek esetén a 300 %-a, 4 ikergyermek esetén a 400 %-a, 5 ikergyermek esetén az 500 %-a, és végül 6 ikergyermek esetén a 600 %-a.

Meddig jár a gyes ikrek után? Sokkal tovább igénybe vehető, mint alaphelyzetben. Az ikergyermekek esetében a tankötelessé válás évének a végéig, illetve ha tartósan betegek, vagy fogyatékosak, akkor a 10. életévüknek a betöltéséig.     

 

Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.

*

***