BloGoLod Főoldal ►► Bérek ►► Mikor jár bérkompenzáció 2015-ben? Ha jár, kinek és milyen módon?
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mikor jár bérkompenzáció 2015-ben? Ha jár, kinek és milyen módon?


A bérkompenzáció 2015 folyamán is csak a munkavállalók egy részét fogja érinteni. Magára a bérkompenzáció bevezetése 2012. január 01-vel került sor.

Bevezetésére azért volt szükség, mert a kormány 2011-ben alkotott törvényében eltörölte az adójóváírás lehetőségét, illetve azzal egy időben 1 %-kal megemelte az egészségpénztári járulék mértékét. Mindennek az lett a következménye, hogy a kiskeresetűeknél nagymértékű reálbércsökkenés következett be, az előző évhez viszonyítva, amelyet csak úgy lehetett volna korrigálni, hogy, ha a munkaadók jelentősebb bérfejlesztés hajtottak volna végre. Ismerve a magyar munkaadón nagy részének az anyagi helyzetét, egyértelmű volt, hogy a többség nem tudott erre keretet biztosítani, mert a munkabéreket sújtó magas adó- és járulékterhek alapvetően nagy nehézséget okoztak. A kormánynak lépnie kellett. Nézzük is meg röviden mit kell tudnunk a bérkompenzáció 2015. évi alakulásáról.A kormány tehát, látva a munkaadók helyzetét, bevezette a bérkompenzációt, ami azt jelentette, hogy az állam átvállalta a munkáltatótól a béremelés miatt megnövekedett terhek egy részét. Ezzel egy időben pedig kötelezte a munkaadókat a bérek rendezésére. Eredetileg a bérkompenzációt csak egy évre akarta a kormány bevezetni, illetve alkalmazni, de a gazdasági helyzet azt kívánta, hogy folyamatosan fenntartsa a lehetőséget, ha nem is a kezdeti formájában. A bérkompenzáció által igényelhető kedvezményt, a munkaadók, a dolgozók bére után fizetendő EHO-ból írhatták jóvá. Természetesen a jóváírás mértékét a törvény állapította meg. Magyarán ez azt jelentette, hogy például 2012-ben a kompenzáció bruttó 190.179 Ft-nál érte el a 0 Ft-ot, míg 2013-ban már 135 ezer Ft-nál, vagyis annál magasabb fizetés esetén már nem járt a munkaadók kedvezmény a dolgozó munkabére után. A legmagasabb bérkompenzáció a legalacsonyabb bérek után volt igénybe vehető, mely közeledve a felső határhoz, elérte a 0 Ft-ot.

A bérkompenzáció minden 2014-ben, mind pedig várhatóan 2015-ben is csak a közfoglalkoztatottakat érinti már csak, akiknél az állam gyakorolja a munkáltatói jogokat. Ide tartoznak többek között a közalkalmazottak, a köztisztviselők, a fegyveres szervek hivatalos állománya, a hivatásos, illetve szerződéses honvédek, katonák, a legfőbb ügyész, az ügyészek, és az ügyészségi alkalmazottak, egyes egyházjogi személyek, a hivatásos nevelőszülők. Azoknál a dolgozóknál, akik 1 gyermek után családi adókedvezményben részesülnek, azoknál a fenti munkaterületen alkalmazott dolgozók után sem lehet egyidejűleg igénybe venni az adókompenzációt, azaz esetükben nem köteles a munkáltató megemelni a bért. Azok esetében azonban, akik 2 vagy több gyermeket nevelnek, azoknál a törvény által előírt feltételek teljesülése esetén igénybe vehető a bérkompenzáció.Várhatóan 2015-ben sem lesz béremelés a közszférában, ebből következően a bérkompenzáció lehetősége 2015-ben is megmarad. Várhatóan a 495/2013. (XII. 29.) Korm. rendelet marad ezzel kapcsolatban érvényben, és maximum csak kisebb módosításokra kell számolni. Természetesen ez nem zárja ki, hogy egyes területeken lesz béremelés, gondoljunk itt a pedagógusok bérének rendezésére. Várhatóan 2015-ben a rendvédelmi erők bére megy át jelentős emelésen, amennyiben a kormány teljesíteni tudja az ígéretét. Jellemzően a bérkompenzációt, mind 2014-ben, mind 2015-ben a különféle egyéb kedvezmények helyettesítik, melyek nagyrészt szintén az EHO-ból vonhatók le. Gondoljunk itt az 55 év feletti, a 25 év alatti, a szakképzetlen, illetve tartósan állásnélküli, vagy a gyesről, gyedről visszatérő dolgozók alkalmazása esetén igénybe vehető adókedvezményre.

 

Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.

*

***