BloGoLod Főoldal ►► Kérdések és válaszok ►► Mikor jár gyermekápolási táppénz - kinek, meddig és hogyan? Tudja meg most!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mikor jár gyermekápolási táppénz - kinek, meddig és hogyan? Tudja meg most!

 

Tudja, hogy mikor jár gyermekápolási táppénz, illetve hogy kinek, meddig és hogyan jár? A gazdasági válság hatásainak egyik velejárója, hogy a kormányoknak összébb kellett húzniuk a nadrágszíjat.

Mindezt akkor, amikor a megnövekedett munkanélküliség, és az annak következtében fellépő elszegényedés. Egyre nagyobb szükség volt arra, hogy a központi költségvetések átgondolják a kiadási és a bevételi oldalt. Nem volt ez máshogyan Magyarországon sem, ahol a kormány számtalan választ adott a válságnak. Ezek egyike volt, hogy újra gondolták a társadalombiztosítás kiadásait, illetve a szociális ellátásokat. A népesség csökkenése miatt a gyermekvállalás elősegítése elsőrendű megoldandó feladat volt, illetve még most is az. A kormány a nehéz gazdasági helyzet ellenére a gyermekeket vállaló családok mellé áll, és minden lehetséges eszközzel támogatja őket. Ilyen segítség, a gyermekek után járó táppénz is. Nézzük meg, hogy kinek, mikor, hogyan és meddig gyermekek után táppénz.Kinek jár a gyermekápolási táppénz? A gyermekek utáni táppénz jár a vér szerinti szülőknek, a nevelő szülőnek, az örökbefogadó szülőnek, a gyámnak, a helyettes szülő, és végül, de nem utolsó sorban a szülő házastársa. Ezen kívül annak az anyának jár, aki egyévesnél kisebb gyermekét a kórházban szoptatja, illetve 12 évesnél fiatalabb gyermekét otthon ápolja. Nem jár ugyanakkor a gyermekek utáni táppénz abban az esetben, ha az igénylő, szülő már igénybe vesz valamilyen másik társadalombiztosítási ellátást, például gyes-t, gyed-et, vagy gyet-et, akkor nem jogosult egyéb ellátásra, így a gyermekek után táppénzre sem.  

Mikor jár gyermek után táppénz? A gyermek után táppénzt, akkor vehet igénybe a szülő, ha 12 éven aluli gyermekét betegség miatt ápolnia kell. A feltételeknek természetesen itt is meg kell felelnie, melyek a rendes táppénzzel megegyezőek. Akkor igényelhet a szülő a gyermek után táppénzt, ha biztosított, ugyanakkor pénzbeli egészségbiztosítási járulék fizetésére kötelezett, illetve a gyermek állapotát orvosi igazolással tudja bizonyítani. Ugyanakkor az anya a gyermek 1 éves koráig is igénybe veheti, abban az esetben, ha kórházban szoptatja a gyermeket.Hogyan jár
a gyermekápolási táppénz? Az igénylést a „Nyilatkozat a gyermekápolási táppénz megállapításához” című nyomtatvány kitöltése után a gyermek szüleinek a munkáltatójánál kell leadni. Az elbírálást a munkáltató végzi el, amennyiben rendelkezik kifizetőhellyel, ha pedig nem, akkor a regionális egészségbiztosítási pénztár. A nyilatkozattal együtt a szükséges igazolásokat is le kell adni, mint például az orvosi igazolást. A gyermekek után igénybe vehető táppénz összegének a kiszámítása megegyezik a rendes táppénzével, azaz a napi átlagkereset 60 %-ával megegyező összeg, illetve maximum az aktuális minimálbér kétszeresének a harmincad részének az összegével, amennyiben az igénylő rendelkezik 2 éves folyamatos biztosított múlttal. Amennyiben nem rendelkezik az igénylő 2 éves biztosítási múlttal az igénylést megelőzően, akkor a napi átlagkereset 50 %-a lehet a táppénz összege.

Meddig jár
a gyermekek után táppénz?  A táppénzes napok a következőképpen alakulnak. Egy évesnél fiatal gyermeknél korlátozás nélkül igénybe vehető, 1 és 3 év közötti gyermekek esetében 84 naptári nap, 3-6 év közötti gyermekek esetében 42 nap, egyedülálló szülő esetén 84 nap, 6-12 év közötti gyermekek esetében pedig 14 nap, egyedülálló szülőnél 28 nap. Ugyanakkor van lehetőség arra, hogy ettől méltányosságból eltérjenek, de ehhez kérelmet kell benyújtani, a megfelelő igazolások, és okmányok csatolásával.      
 

 

Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.

*

***