BloGoLod Főoldal ►► Kérdések és válaszok ►► Mikor jár nyugdíj - meddig, kinek és hogyan - Tipp
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mikor jár nyugdíj - meddig, kinek és hogyan - Tipp


Cikkünkből kiderül, hogy mikor jár nyugdíj és kinek, meddig és hogyan. A nyugdíj, illetve a nyugdíjjal kapcsolatos változások idővel minden embert érintenek,

ezért a változások is hatással vannak az egész társadalomra. A változások pedig elkerülhetetlenek, ugyanis a gazdasági, és a társadalmi átalakulások is abba az irányba mutatnak. A nyugdíj alapvető feladata, hogy biztosítsa az időskorú emberek megélhetését. Természetesen az a kor, amikor egy ember nyugdíj ellátásra jogosulttá válik, folyamatosan változik, amely változás elsősorban a korhatár emelkedésében érhető tetten. Ez egyszerre jó hív, és egyszerre rossz hír is. Jó hír, mert ez azt jelenti, hogy az ember átlagéletkora emelkedik, és egyre hosszabb ideig élünk, rossz hír, mert ez azt is jelenti, hogy a munkában eltöltendő idő is egyre hosszabb. Ismerjük meg most a jelenlegi szabályozás szerint, kinek, meddig, hogyan és mikor jár nyugdíj.Mikor jár a nyugdíj?

Az öregségi nyugdíj az állampolgár számára előírt korhatár betöltésének napjától vehető igénybe, ha minden feltételnek megfelel, illetve a korhatár betöltésének idején fennálló, az ellátás alapjául szolgáló biztosítási jogviszony megszüntetésre került.

Kinek jár a nyugdíj?

Az új nyugdíj törvény egyértelművé teszi, hogy öregségi nyugdíj ellátás a jövőben csak azoknak az állampolgároknak jár, akik betöltötték a 65. életévüket, illetve a lépcsőzetese bevezetés évei alatt, azoknak, akik elérték a számukra előírt korhatárt. Teljes öregségi nyugdíjban az a személy részesülhet, aki az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésekor legalább 20 éves biztosítási időszakkal rendelkezik, ellenkező esetben csak résznyugdíjat vehet igénybe, de azt is csak akkor, ha legalább 15 év biztosított múlttal rendelkezik.Hogyan jár a nyugdíj?

Az igénylést a nyugdíj biztosítási igazgatáshoz kell eljuttatni személyesen, vagy postán. Az igényléshez a 3515-272/B jelű nyomtatványon, vagy a K02 számú űrlapot kell kitölteni, illetve mellékelni kell hozzá a főiskolai, egyetemi leckekönyvet, illetve végbizonyítványt, a katonakönyvet, igazolást a hivatásos vagy továbbszolgáló állományban töltött időről, ipari tanuló munkakönyvet, vagy a szakmunkástanulói bizonyítványt, bedolgozói kiskönyvet az 1998.január 1-jét megelőző bedolgozói jogviszony igazolására. Továbbá a mezőgazdasági, vagy halászati termelőszövetkezeti tagkönyvet az 1998. január 01-jét megelőző tagsággal szerzett szolgálati idő igazolására, egyházi igazolást egyházi személyként szerzett szolgálati idő igazolására, kórházi zárójelentést, munkakönyvet, szükség esetén munkáltatói- és jövedelemigazolást, igazolást kifizetőhellyel rendelkező munkáltatótól, illetve társadalombiztosítási szakigazgatási szervtől, a táppénz vagy egyéb egészségbiztosítási pénzellátás folyósításának időtartamáról, és végül a gyermek, vagy gyermekek születési anyakönyvi kivonatát. Természetesen előfordulhat, hogy a szolgálati időszak igazolásához egyéb okmányokat, igazolást is kér a nyugdíj biztosítási igazgatóság. A nyugdíj összegének kiszámítása hasonlóan történik, mint az elmúlt időszakban. Annak megállapításában nagy segítséget tudnak nyújtani a nyugdíj-kalkulátorok.

Meddig jár a nyugdíj?

A nyugdíj folyósítása alaphelyzetben a jogosult haláláig történik.

 


Tovabbi hasznos cikkek:
Uj cikkek a temaban:
Regebbi cikkek a temaban:

 

Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.

*

***