BloGoLod Főoldal ►► Munka ►► Mit hoz a munka törvénykönyve 2015-ben? Tovább szigorodik?
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mit hoz a munka törvénykönyve 2015-ben? Tovább szigorodik?


Jó, ha tisztában vagyunk a jogainkkal, ezért fontos, hogy a Munka Törvénykönyve 2015-ben is ismert legyen előttünk.

Pontosabban legalább azokat a rendelkezéseit ismerjük, amelyek érintenek minket, mert ellenkező esetben a munkáltatók ott csapnak be ahol akarnak, illetve olyan jogoktól esünk el, amelyek járnak számunkra, de mivel nem tudunk róluk, így nem élünk velük. Aki járatos a munkaügyi törvényekben, annak is érdemes frissíteni a tudását, mert minden évben történnek kisebb-nagyobb módosítások. A Munka Törvénykönyve 2015 –ben is egyszerre fogja szolgálni a munkaadók, és a munkavállalók érdekeit is.A Munka Törvénykönyve a tisztességes foglalkoztatás alapvető szabályait állapítja meg, amely során maximálisan figyelembe veszi a munkáltató és a munkavállaló gazdasági, valamint szociális érdekeit. Megismerhetjük belőle a munkaviszonnyal kapcsolatos tudnivalókat, mit például a munkaviszony létesítésének a feltételeit, a munkaszerződés tartalmi elemeit, a munkaadó írásbeli tájékoztatási kötelezettségét, illetve a munkáltató és a munkavállaló jogait, és kötelezettségeit. Ezen felül megismerhetjük belőle a munkaviszony megszüntetésének a szabályait, a felmondással, és a végkielégítéssel kapcsolatos jogokat, és még számtalan egyéb munkajogi rendelkezést, szabályozást.

A Munka Törvénykönyve is folyamatosan változik, így változott 2013-ban és 2014-ben is. Ebből reális levonni azt a következtetést, hogy várhatóan további finomításokra lehet számítani 2015 folyamán is. Az elmúlt évek módosításai érintették a kötetlen munkaidőt, amelynél törlésre került a kötetlen szó, a szabadság következő évre való átvitelének a szabályozása, a 24 hetes szülési szabadság igénybevételéről szóló rendelkezés. Továbbá a munkabér késedelmes kifizetésére vonatkozó szabály, amely a késedelmi kamatról rendelkezik, a vezető tisztségviselők munkaszerződésének egyes elemei, a távolléti díj számításának a technikája, a munkaerő kölcsönzés szabályai, a munkaidő beosztás szabályai, és még folytathatnánk. Változásokat okozott a Munka Törvénykönyvében 2014-ben, a Polgári Törvénykönyv módosítása is.Várhatóan 2015-ben folytatódnak a kormánynak azon törekvései, amelyekkel a Munka Törvénykönyvét alkalmassá akarják tenni korunk kihívásainak, a változó gazdasági környezet által előidézett változásoknak, illetve a munkavállalók, és a munkáltatók igényeinek. Mivel a kormánynak kiemelt célja, a hatékonyan működő gazdaság felépítése, ezért a munkával kapcsolatos jogi környezet biztosítása is kiemelkedő szerepet fog kapni az elkövetkező években. Fontos ezért, hogy mind a munkaadók, mind a munkáltatók ismerjék, és alkalmazzák a rájuk vonatkozó jogokat, és kötelezettségeket.   

 

 

Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.

*

***