-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Munkanélküli segély 2013, 2014 - összege, igénylése és feltételei


A munkanélküli segély 2013 és 2014-ben nagy valószínűséggel semmilyen lényegi változáson nem megy át. Pontos megnevezése ma már álláskeresési járadék.Az elnevezésből bizonyos mértékig kitűnik, hogy mire is utal az új elnevezés. Elsősorban arra, hogy az a célja többek között a járadéknak, hogy ne legyenek rejtett munkanélküliek, hanem egyrészt lehetőleg mindenki jelentkezzen be az állami ellátórendszerbe, másrészt ezzel is bizonyítsák, hogy szeretnének dolgozni, és készek arra, hogy visszakerüljenek a munkaerő piacra.

A járandóságra ezért azok jogosultak, akik álláskeresők, akiknek a munkahelyük elvesztését megelőző 3 évben legalább 360 nap jogosultsági idővel rendelkeznek, illetve dolgozni szeretne, de önállóan folytatott álláskeresése nem vezetett eredményre. Jogosultsági időtartamnak számít az az idő, amikor az igénylő munkaviszonyt folytatott, amikor közfoglalkoztatottként tevékenykedett, illetve ha egyéni vagy társas vállalkozást folytatott. Az álláskeresési járadék maximálisan 90 nap ellátást biztosít. A folyósítás kezdő napja, amikor az igénylő regisztrálja magát a munkaügyi kirendeltségen.Az igényléshez, illetve a regisztrációhoz a következő okmányokra, igazolásokra van szükség: személyi igazolvány, lakcímkártya, TAJ kártya, adó igazolvány, szakképzettséget igazoló íratok, OEP igazolvány, bankszámlaszám, igazolólap az álláskeresési járadék megállapításához, jövedelemadó adatlap, illetve igazolólap a munkanélküli járadék megállapításához nevű nyomtatvány. Természetesen egyes esetekben ezen felül egyes esetekben még más nyomtatványok, igazolások benyújtását is kérhetik.

A járulék összegét a munkanélkülivé válást közvetlenül megelőző 4 naptári negyedév biztosított időszaka alatt elért munkaerő-piaci járulék alap havi átlaga alapján kell kiszámolni,
illetve megállapítani. Természetesen ennél rövidebb biztosított időszak esetén a rövidebb idő alatt elért munkaerő-piaci járulék alap havi átlagát kell figyelembe venni. Abban az esetben pedig, ha az elmúlt 4 naptári negyedév alatt semennyi járulékalap nem volt, akkor a munkakeresési járadék összege az akkor éppen érvényben lévő legkisebb kötelező bér 130 %-a. Maga a járadék összege a kiszámolt járadékalap 60 %-a, mely nem haladhatja meg az akkor éppen hatályban lévő legkisebb minimálbér napi összegénél.Fentiek alapján az látható, hogy a járadék fizetésének 90 napra rövidítése önmagában is ösztönzőleg hat az álláskeresőkre, de ezt tovább fokozza a törvény a következőkkel. Amennyiben az álláskereső a 90 nap lejárta előtt elhelyezkedik legalább 4 órás munkakörben, akkor lehetősége van arra, hogy a fennmaradt járadék 80 %-át egy összegben felvehesse. Az erre irányuló kérelmét a járadék folyósítás lejáratának napjától számított 30. napon lehet benyújtani, a munkáltató igazolásával egyetemben. A munkanélküli segély 2014-ben szerkezetileg nem, de összegben jelentős változás elé nézhet.

 

 

Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.

*

***