BloGoLod Főoldal ►► Gépjármű ►► Műszaki vizsgáztatás 2015 - összege, menete és lépései
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Műszaki vizsgáztatás 2015 - összege, menete és lépései


Előre láthatóan nem várható semmilyen meglepetés a műszaki vizsgáztatás 2015 –re érvényes menetében, illetve költségeiben.

A gépjárművezetők között már megszokott dolog, hogy a gépjárműveket a törvényben meghatározott időközönként műszaki vizsgára kell vinni. Van, aki ezt felesleges tehernek érzi, de van olyan gépjárművezető is, aki tisztában van vele, hogy mindenkinek az, az érdeke, hogy a forgalomba csak olyan gépjárművek vegyenek részt, amelyek műszaki állapota megfelelő. Sok baleset elkerülhető lett volna, ha a gépjármű műszakilag jobb állapotban lett volna. Elég, ha csak a fékekre, és a gumik állapotára gondolunk. Nézzük meg, hogy mi várható a műszaki vizsgáztatás 2015. évi szabályozásában.Amint fentebb már jeleztük, érvényes műszaki vizsga nélkül nem lehet egy gépjárművel, a közúti forgalomban részt venni. Ugyanakkor a józan ész is, azt mondatja az emberrel, hogy a biztonságos közlekedéshez igenis szükség van rá. Az ügyintézéssel kapcsolatban jó, ha tudjuk, hogy a műszaki vizsgával egy időben történik a zöldkártya meghosszabbítása is, azaz a környezetvédelmi felülvizsgálat is. Ez 2010 előtt külön-külön történt. Új gépjárműveknél a műszaki vizsgát először csak annak 4 éves kora urán kell végeztetni, majd azt követően 2 évente. Jó, ha tudjuk, hogy 2012. július 02. óta lehetőség van arra, hogy a műszaki vizsgáztatást elvégeztessük annak lejárta előtt 30 nappal is. Tehetjük ezt úgy, hogy annak ellenére, hogy a vizsgáztatás 30 nappal a lejárat előtt megtörténik, az új érvényesség nem a vizsgálat tényleges napjától kerül számításra, hanem az eredeti lejáratot követő naptól.
A műszaki vizsgára az autót felkészített állapotban érdemes vinni, hogy biztosan átmenjen a vizsgán, mert azonnal megszüntetésre kerül a forgalmi engedély érvényessége, illetve azonnali eltávolításra kerül a rendszámtábláról a környezetvédelmi plakett, és az érvényesítő címke. Ráadásul ki ugyanúgy ki kell fizetni a vizsgaáztatás díját, mintha sikerült volna a vizsga. Hogyan lehet ezt elkerülni? Keressünk olyan vizsgaállomást, ahol a vizsgáztatás előtt elvégzik a gépjármű átvizsgálását, illetve a vizsgára való felkészítését. Ilyenkor elvégzik a szükséges beállításokat, és a kisebb-nagyobb javításokat is.A vizsgáztatáskor vigyük magunkkal a személyi igazolványunkat, lakcímkártyánkat, jogosítványunkat, a forgalmi engedélyt, zöldkártyát, a kötelező biztosítás kötvényét, vagy az utolsó befizetés csekkét, és szükség esetén a maghatalmazást, ha mi személyesen nem tudunk ott lenni a vizsgáztatáson. A műszaki vizsga hatósági ára 16.290 Ft lesz 2015-ben is előre láthatóan, de az összeg változhat az egyes vizsgaállomásokon, de maximum 22.000 Ft lehet.

 

Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.

*

***