BloGoLod Főoldal ►► Munka ►► Műszakpótlék számítása 2017-ben - kinek, hogyan jár?
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Műszakpótlék számítása 2017-ben - kinek, hogyan jár?


Cikkünkben annak jártunk utána, hogy a munkavállalót milyen bérpótlékok illetik meg. Nézzük meg, hogy a műszakpótlék számítása 2017-ben hogyan történik.
A munka törvénykönyve alapján az alábbi bérpótlékra lehet a munkavállaló jogosult:

  • éjszakai pótlék
  • műszakpótlék
  • munkaszüneti napi pótlék
  • vasárnapi pótlék
  • rendkívüli munkavégzés pótléka
  • készenlét és ügyelet esetén járó pótlék
  • pihenőnapon végzett rendkívüli munkavégzés pótléka


Műszakpótlék 2017-es számítása:

Ha a munkavállaló munkaidejének kezdete rendszeresen változik, akkor a 18-06 közötti időtartamra 30 százalékos műszakpótlék jár.  A rendszeres változás az, hogy a munkavállaló beosztás szerinti munkaidejének kezdete a munkanapok minimum egyharmadában eltér és a legkorábbi és legkésőbbi kezdési idő közt legalább 4 óra eltérés van. Példa: két héten át 14 órakor, a következő két hétben 22-kor kezdődik a munkavégzés. Az éjszakai pótlék az éjszakai munka esetén jár. Feltétele az 1 órát meghaladó munkavégzés. Ezen időszakra 15 százalékos éjszakai pótlék jár. A munkavállalót a vasárnapi munkavégzésért 50 százalékos bérpótlék illeti meg.A bérpótlék számításának alapja a munkavállaló alapbérének 1 órára járó része. A bérpótlék számításának alapján a havi alapbér összegét 174 órával kell elosztani. Tehát ha a munkavállaló havi alapbére 200 000 forint, akkor [(200 000 forint: 174 óra)x15%]x16 óra a számítás módja.

 

 

Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.

*

***