BloGoLod Főoldal ►► Közszolgáltatások ►► Öröklés élettársi kapcsolat után - Döntsünk okosan!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Öröklés élettársi kapcsolat után - Döntsünk okosan!


Hogyan történik az öröklés az élettársi kapcsolat megszűnése után? Milyen módon örökölhetjük párunk vagyontárgyait?
20 éve élek együtt a jelenlegi élettársammal, egy közös gyermekünk van és a közös vagyonunkról hogyan tudunk a legmegfelelőbben rendelkezni?

Külön-külön készítsünk végrendeletet saját vagyon tárgyainkról, közös végrendelet csak házastársak vagy bejegyzett élettársak tehetnek. A külön-külön elkészített végrendelet a közössel azonos, csak annak kötöttségeit nem tartalmazza - módosítás, visszavonás, korlátozottság.


Ha édesapám egy balesetben elhunyt, végrendelkezett de az életközösség a halál beálltakor már 1 éve nem állt fent, akkor ez a végrendelet érvényes?

Ebben az esetben a végrendelet érvénytelen, mert az öröklés megnyílásakor az életközösség már nem állt fent, az életközösség visszaállítására kilátás nem volt és az elhunyt volt élettársát nem akarta juttatásban részesíteni. A ptk. ebben az esetben az érzelmi közösség megszűnését veszi alapul, így az öröklés élettársi kapcsolat után ebben az esetben már régóta nem áll fenn. Ha az élettársi kapcsolat megszűnése után nyilatkozik a végrendelkező, hogy a volt élettárs lesz a kedvezményezett, akkor a végrendelet ezen része egy haláleset után is érvényben marad.
​Bejegyzett élettársi, vagy házassági kapcsolatban ​a vagyoni viszonyokat hogyan tudjuk megfelelően rendezni?

Erre tökéletes a vagyonjogi szerződés. Ebben az esetben a kapcsolat tagjai egyénileg nyilatkoznak vagyontárgyaikról. Ha ilyen esetben az egyik fél kölcsönt vesz fel és nem képes visszafizetni, a szerződés miatt a másik félnek ezt nem kell rendeznie. Ha nincs ilyen szerződés, akkor a házastársak élettársi kapcsolatban lévők egymás vagyonáért, hiteléért is felelnek.

 

Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.

*

***