BloGoLod Főoldal ►► Munka ►► Passzív táppénz 2013 - jelentése, fogalma és adózási információk 2014-ben
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Passzív táppénz 2013 - jelentése, fogalma és adózási információk 2014-ben


Passzív táppénz 2013, 2014 - Sokan vannak, akik összekeverik a táppénz és a betegszabadság fogalmát, ezért röviden kitérünk azok tartalmának tisztázására.
Az alatt az idő alatt, amíg a munkavállaló biztosított, addig saját betegség első 15 napjára betegszabadságot vehet igénybe, mely idő alatt a munkabérének a 70 %-nak megfelelő ellátást kap a munkáltatótól. Amennyiben más okból marad távol a munkájától- üzemi baleset, foglalkozásból eredő betegség, 12 éven aluli beteg gyermek ápolása miatt, illetve betegszabadságon túli folyamatos betegség-, akkor táppénzre jogosult a munkavállaló, amit már nem a munkáltató fizet, hanem az egészségbiztosító. A táppénz maximális hossza nem haladhatja meg az 1 évet, és minden napra jár, legyen az vasárnap, vagy munkaszüneti nap. Ezzel szemben a passzív táppénz akkor jár, amikor a munkavállalónak megszűnik a biztosítási jogviszonya, ami jellemzően akkor fordul elő, amikor valaki elveszti a munkahelyét. A passzív táppénz bevezetésének a célja az volt, hogy, amennyiben valaki a biztosítási jogviszonyának elvesztése utáni 3 napon belül keresőképtelenné vált egészségének nagyfokú romlása miatt, azok is részesüljenek valamilyen ellátásban, ugyanis táppénzre már nem voltak jogosultak. Az elgondolás jó volt, de a gyakorlatban több probléma is jelentkezett.Mi is volt a fő probléma, és mi lett a következménye? A legnagyobb gondot a visszaélések okozták, ugyanis sokan akkor is igénybe vették az ellátást, ha nem voltak jogosultak rá. Ez azt jelentette, hogy olyan egészséges, munkaképes emberek is keresőképtelennek nyilváníttatták magukat, akik ezzel akarták elkerülni a munkanélküliséget. Ennek az lett a következménye, hogy a passzív táppénzre való jogosultság ideje folyamatosan csökkent, míg végül 2011. július 01-én megszüntették ezt a fajta ellátást. Természetesen az azonnali megszüntetés a gyakorlatban nem volt végrehajtható, ugyanis egyes esetekben még igénybe lehetett venni maximum 30 napig az ellátást. Sőt egyes esetekben a hatása 2 évre a megszűnéstől is kifejti a hatását. Ilyen például a tgyás és a gyed esetében a jogosultság igazolásához szükséges a 365 napos biztosításban eltöltött idő bizonyítása, amelybe beleszámítható a 30 napos passzív táppénzben eltöltött idő is.

A fentiek alapján tehát arról, hogy passzív táppénz 2013 és 2014-es évében nem beszélhetünk csak annyiban, amennyiben egyes ellátásokkal összefüggően átemelhető azok jogosultságának bizonyításának teljesítéséhez.

 
 

Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.

*

***