BloGoLod Főoldal ►► Támogatások ►► Rokkantsági járadék 2013,2014 - emelés, összege és igénylésének módja
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Rokkantsági járadék 2013,2014 - emelés, összege és igénylésének módja


Rokkantsági járadék 2013,2014 - A megváltozott munkaképességű emberek ellátó rendszerében több változtatást is végrehajtottak 2013-ban.
Így többek között változott a rokkantsági járadék 2013 évre vonatkoztatva. Megszűnt a rokkantsági nyugdíj, mint elnevezés, és helyét a rehabilitációs ellátás, és a rokkantsági ellátás váltotta fel. A rendelet célja, hogy visszafogja azt a kialakult folyamatot, melynek révén, Magyarországon a rokkantsági ellátásban részesülők száma kiemelkedően magas. Ez a létszámbeli gyarapodás jelenleg is folytatódik, és amely sorozatos visszaélésekre is alkalmat ad. A cél az ellátásban részesülők felülvizsgálata, mely által kiszűrhető azoknak az ellátottaknak a személye, akik nem jogosultak ilyen jellegű, illetve mértékű ellátásra, és állapotuknál fogva alkalmasak munkavégzésre.

A rokkantsági ellátást azok a megváltozott munkaképességű emberek kapják a jövőben, akiknél a Rehabilitációs Bizottság legalább 60 %-os egészségi szintet állapít meg, azaz legalább 40 %-ban károsodott az egészsége. Jellemzően 3 szintje van, a I, II, és III. fokozat. A felülvizsgálatokon nem kell megjelennie azoknak, akik az I. és a II. fokozatba tartoznak, sem azoknak, akik elérték a nyugdíjkorhatárt, illetve azoknak sem, akik már csak 5 évre vannak a nyugdíjkorhatártól. Ezen belül a bizottság dönti el, hogy kik azok a megváltozott munkaképességű személyek, akik megfelelő rehabilitációs kezelések segítségével olyan javulást érhetnek el egészségileg, hogy általa visszavezethetővé válnak a munkaerő piacra. Ők részesülnének a rehabilitációs ellátásban, melynek összeg jóval kisebb, mint a rokkantsági ellátásnak. A rehabilitációs ellátás összege maximum az érvényben lévő minimálbér 50 %-a lehet. Feltétel még ennek az ellátásnak az elnyeréséhez, hogy az igénylő vállalja, hogy aktívan keres munkát, részvétel képzési programokon, illetve a Rehabilitációs Bizottság által a számára felajánlott munka elfogadása. Fontos tudni, hogy ebben az ellátásban maximum 3 évig lehet részesülni.A rokkantsági támogatás 2013 és 2014-ben azoknak a megváltozott munkaképességű személyeknek jár, akik a Rehabilitációs Bizottság döntése alapján bizonyíthatóan nem alkalmasak munkavégzésre, és így nem lehet visszaszervezni őket a munkaerő piacra. Az ellátásban részesülők a minimálbér 30-150 %-a közötti összegben részesedhetnek. Számukra lehetőség van arra, hogy az ellátásban való részesedés mellett munkát vállaljnak, de arra figyelni kell, hogy az abból származó jövedelem 3 hava átlaga nem haladhatja meg a minimálbér 150 %-át. Szintén szüneteltetik az ellátás folyósítását, ha a jogosult nem tesz eleget bejelentési kötelezettségének, illetve nem jelenik meg a kötelező felülvizsgálatokon. Akinél a későbbi felülvizsgálaton egészségük javulását állapítják meg, azok átkerülnek a rehabilitációra javasoltak közé, azaz munkára alkalmasok közé, és számukra azután nem rokkantsági ellátást utalnak, hanem a kisebb összegű rehabilitációs ellátást.

 

 

Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.

*

***