BloGoLod Főoldal ►► Támogatások ►► Rokkantsági járadék 2016 - ellátás törvénye, támogatás igénylése
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Rokkantsági járadék 2016 - ellátás törvénye, támogatás igénylése


A rokkantsági nyugdíj eltörlése után jött létre a rokkantsági járadék, 2016- ban is nagyon alapos rostán esnek át azok az emberek,

akik valóban jogosultak rá a megváltozott munkaképességű emberek körében. A rokkantsági járadék és a rokkantsági nyugdíj elnevezés megszűnt, most már rehabilitációs / illetve rokkantsági ellátás a neve a korábbi rokkantsági nyugdíj elnevezéssel szemben. Hazánkban rendkívül sokan részesülnek rokkantsági ellátásban, ami gyanúra adott okot, hogy sokan visszaélnek ezzel, így  aki valóban jogosult a  rokkantsági járadékra 2016- ban, alapos felülvizsgáláson esik át azért, hogy kiszűrjék azokat a személyeket, akik nem jogosultak ilyen jellegű ellátásra, és állapotukból kiindulva ugyancsak alkalmasak munkavégzésre.

A szigorítások értelmében csak azok a megváltozott munkaképességű emberek kapnak rokkantsági járadékot 2016- ban, akiknél a Rehabilitációs Bizottság legkevesebb 60 százalékos egészségi szintet állapít meg, tehát legalább 40 százalékban károsodott az egészsége.Három szintje a következő:

- első fokozat
- második fokozat
- harmadik fokozat

Akik az első és a második fokozatba tartoznak, azoknak nem kell részt venniük állapotuk és körülményeik felülvizsgálatában, és azok is kivételt képeznek ez alól, akik elérték a nyugdíj korhatárt, vagy csupán 5 évük van hátra nyugdíjba vonulásukig.

Ezen felül a bizottságnak jogában áll eldönteni, kiket sorolnak a megváltozott munkaképességű személyek csoportjába, akik esetleg megfelelő rehabilitációs kezelés révén egészségileg olyan szintre kerülnek, hogy ismét képesek lesznek aktívan részt venni a munkaerő piacban. Természetesen ezek a személyek is részesülnek rehabilitációs ellátásban, azonban az összeg számottevően alacsonyabb, mint a rokkantsági járadék.
Ez az összeg maximalizálva van, pontosan az érvényben lévő minimálbér 50 százalékáig. Az igénylőnek alá kell írnia továbbá egy papírt, hogy aktívan keres munkát és részt vesz az úgynevezett képzési programokon, vagy elfogadja azt a munkát, melyet a Rehabilitációs Bizottság ajánlott fel számukra. Az ellátás 3 évig jár.Kinek jár?

A rokkantsági járadék 2016- ban csupán azoknak a megváltozott munkaképességű személyeknek jár, akik a Rehabilitációs Bizottság döntése alapján bizonyítottan alkalmatlanok bármilyen jellegű munkavégzésre, így teljesen alkalmatlanok arra, hogy dolgozzanak. A segély a minimálbér 30- 150 százaléka közti összeg lehet. Ha állapotuk nem annyira súlyos, lehetőséget kapnak munkavégzésre a segély mellé, de korlátozva van az összeg, melyet a járadék mellett a munkájukért kapnak; a fizetés három havi átlaga nem haladhatja meg a minimálbér 150 százalékát.

Az összeg csakis abban az esetben jár, amikor az arra jogosult rendszeresen megjelenik a felülvizsgálatokon és eleget tesz bejelentési kötelezettségének. Amennyiben a vizsgálat során kiderül, hogy egészségükben javulás mutatkozik, átkerülnek a rehabilitációra javasoltak közé, és onnantól kezdve nem rokkantsági ellátást, hanem az annál kisebb összegű rehabilitációs ellátásban részesülnek.

 

Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.

*

***