BloGoLod Főoldal ►► Munka ►► A Szabadság kalkulátor 2016-ban is segít, hogy megtudja, mennyi jár Önnek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A Szabadság kalkulátor 2016-ban is segít, hogy megtudja, mennyi jár Önnek


A szabadság kalkulátor 2016 folyamán is segítséget fognak adni abban, hogy egyszerűen, és gyorsan meg lehessen állapítani, hogy valakinek hány nap szabadság jár az év folyamán.

Talán azt gondolhatnánk, hogy erre nincs is szükség, hiszen mindenki tisztában van azzal, hogy neki mennyi szabadsága van, illetve a rendes szabadságon túl hány nap pótszabadság vehető igénybe számára. A gyakorlat azonban azt bizonyítja, hogy nem mindenki van tisztában azzal, hogy hány nap szabadság jár neki, illetve azzal sem, hogy milyen jogcímen, hány nap szabadság vehető igénybe. Ennek kiderítésében, illetve megismertetésében fog fontos szerepet játszani a szabadság kalkulátor 2016 –ban is.

A munkavállaló által felhasználható szabadság lehetrendes szabadság, és pótszabadság. A rendes szabadság esetében az alapszabadság 20 nap. Ehhez jön hozzá a 25. életév betöltése után 1 nap, a 28. életév betöltése után 2 nap, a 31. után 3 nap, a 33. után 4 nap, a 35. után 5 nap, a 37. után 6 nap, a 39. után 7 nap, a 41. után 8 nap, a 43. után 9 nap, és végül a 45. után 10 nap pótszabadság. Vagyis a 45. életévtől kezdődően összesen 30 nap szabadság vehető igénybe. Ezen felül igényelhetők, különböző jogcímeken pótszabadság. Ilyen az apaszabadság, amely 5 nap, illetve ikrek születése esetén 7 nap lehet. Szintén pótszabadság vehet igénybe a munkavállaló, ha 16 évnél fiatalabb gyermekeket nevel. Egy gyermek esetében 2 napot, 2 gyermek esetében 4 napot, és végül 3 vagy több gyermek esetében 7 napot. Abban az esetben pedig, ha fogyatékos gyermekeket nevel egy munkavállaló, akkor az előzőekhez plusz két napot lehet még hozzá számolni. Öt nap pótszabadság jár, a fiatal munkavállaló számára, illetve az állandó földalatti munkát végző, és az ionizáló sugárzásnak kitett munkavállaló számára. Szintén 5 nap pótszabadságot használhatnak fel azok a munkavállalók, akik a vakok személyi járadékára jogosultak, továbbá akik fogyatékossági támogatásra jogosultak, és végül azok, akiknél a rehabilitációs szerv legalább 50 %-os egészségkárosodást állapít meg.

A szabadság kalkulátor 2016-ban mindezeket az elemeket tartalmazza, amelyekről fentebb írtunk, és az adatok bevitele után pillanatokon belül megadja az adott évben igénybe vehető szabadságot, amely tartalmazni fogja a rendes szabadságot is, és az összes jogosan igényelhető pótszabadságot is. Tudni kell, hogy amennyiben a szabadságokat érintően bármilyen törvényi változás következik be, a lényegében azonnal beépítésre kerül a kalkulátorba is, így, az lényegében mindig naprakész adatokat fog mutatni, ezért nyugodtan lehet ráhagyatkozni.         

 

 

Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.

*

***