BloGoLod Főoldal ►► Hitel ►► Tudja, hogy mi az a hitelbiztosítéki bejegyzés? Tippek!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tudja, hogy mi az a hitelbiztosítéki bejegyzés? Tippek!


Arra a kérdésre, hogy mi az a hitelbiztosítéki bejegyzés, valószínűleg még kevesen kíváncsiak, abból az okból fakadóan,

hogy maga a törvény is csak 2014. március 01-án lépett életbe, amely ezt a jogintézményt életre hívta. Az elmúlt évekre jellemzőek voltak az erőteljes gazdasági változások, illetve azoknak a törvényeknek a változása, amelyek azokat szabályozták. A 2013. évi V. törvény,- amely az új Polgári Törvénykönyvet tartalmazza-, számtalan módisítást, és újdonságot vezet be a jogalkalmazás területén. Ilyen többek között a hitelbiztosítéki nyilvántartás létrehozásáról szóló törvény is, melynek megalkotása már nagyon időszerű volt. Válaszoljuk meg ezek után azt a kérdést, hogy mi az a hitelbiztosítéki bejegyzés.


  
A Polgári Törvénykönyvben szabályozott hitelbiztosítéki nyilvántartásban több olyan hitelbiztosítéki jog szerepeltetését, amelyek egy része eddig nem volt kötelezően előírva. A hitelbiztosítéki nyilvántartásban való szerepeltetés a hitelbiztosítéki bejegyzés. Hasonló módon működik ez a nyilvántartás, mint a tulajdoni lapon rögzített bejegyzések, mint például a jelzálog, vagy a terhelési- és elidegenítési tilalom, amiből a vevő, vagy már érintett fontos adatokhoz juthatott hozzá, az adott ingatlanról. Tudni kell, hogy a hitelbiztosítéki bejegyzés nem csak ingatlanok esetén terjed ki kötelezően, hanem gépjárművek esetében is, sőt értékesebb ingóságok, illetve vagyontárgyak esetében is. A hitelbiztosítéki nyilvántartásba való bejegyzési kötelezettség érinti a jelzálogot, az terhelési- és elidegenítési tilalmat, a tulajdonjog fenntartással történő értékesítést, a faktoring- és a pénzügyi lízing szerződéseket. A hitelbiztosítéki bejegyzés foganatosítása érdekében hitelbiztosítéki nyilatkozatot kell tenni, amelyet, csak erre jogosult, regisztrált személy tehet meg. Szintén hitelbiztosítéki nyilatkozatot segítségével lehet a hitelbiztosítéki bejegyzést módosítani, vagy törölni. Ugyanakkor ahhoz, hogy egy személy betekinthessen a nyilvántartásba, nem kell regisztrált személynek lennie, ami azt jelenti, hogy a betekintés azonosítás nélkül, ingyenesen lehetséges bárki számára.Beszélnünk kell még egy fontos dologról a hitelbiztosítéki bejegyzéssel kapcsolatosan. Ez pedig nem más, mint a költségek, ugyanis a bejegyzés nem ingyenes. Egy bejegyzés költsége 7 000 Ft, amely összeg magában foglal egy törlést is. Gépkocsik esetében a második autónál már csak 3.500 Ft a bejegyzés költsége. Gépjárműveknél az alvázszámot kell feltüntetni a bejegyzésben, míg más vagyontárgy esetében a gyártás évét, a gyártó nevét, és a gyártási számot kell feltüntetni. Azonban ha az azonosításhoz több adatot is tartalmaznia kell a bejegyzésnek, akkor a 7.000 Ft-on túl még plusz 3.500 Ft-ot is be kell fizetni.

 

Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.

*

***