BloGoLod Főoldal ►► Közszolgáltatások ►► Válás 2017 - menete, elindítása, beadása és vagyonmegosztás
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Válás 2017 - menete, elindítása, beadása és vagyonmegosztás


A válás 2017-ben is sokak számára "végtelen történet" lesz. Vajon mennyi tárgyalás lesz, míg el nem válunk? Cikkünkben utánajártunk a kérdéseknek.


A válások növekvő száma nem csak hazánkra, de a nyugatra is igaz. Egyre kevesebben házasodnak, és nagy része annak is válással végződik. A jelenlegi házasságok nagy része 30 éves kor után köttetik és a család helyett a karrier lett a legfontosabb. A rendszerben a válások nagy része nem közös megegyezéssel zárul és a pereskedés akár évekig is elhúzódhat.Az első lépés a válás elindítása, ami 2017-ben is a válókereset bíróságra való leadásával kezdődik. Ezt 3 példányban kell teljesíteni. A válókeresetnek a következőket kell tartalmaznia: felek adatai, felperes kijelölése, alperes kijelölése, házasságkötés időpontja, gyermekek száma, mikor szakadt meg az életközösség, utolsó lakhely megnevezése.

A válókeresetben a következőket lehet még kérni:


- házasság felbontását
- a gyermek/gyermekek elhelyezését
- a gyermektartás díját
- a különélő szülő gyermek láthatási idejét, módját
- vagyoni igényeket

A válás következő lépése aminek a felperesnek kötelező megjelennie, a bíró ismerteti a válókeresetet, a mellékelt iratokat, kérdéseket intéz a felekhez. Az első tárgyaláson az alperesnek nem kell megjelennie. A legtöbb esetben az első tárgyaláson a válást nem mondják ki, de vannak ilyen esetek- ha kibékülnek a felek
- ha a felkenek nincs közös gyermekük
- ha a házassági közösség 3 éve megszakadt, közös gyermeküktől megegyeztek és ezt megfelelő módon bizonyítják

Ha 2017-ben a válás menete folytatódik, akkor következik a halasztási időszak, ami általában 3 hónap. Ennek ideje alatt a feleknek írásban kell jelezniük, ha folytatni akarják a tárgyalást.  Ezt követően jön a második tárgyalás, amin ha a felek mindenről meg tudtak egyezni, akkor a válást kimondják. Ha nincs közös nevező, akkor a válás 2017-ben több fordulóval folytatódik a bíróságon.

 

 

Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.

*

***