BloGoLod Főoldal ►► Munka ►► Végkielégítés 2013 - mértéke és összege
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Végkielégítés 2013 - mértéke és összege


Végkielégítés 2013-ban - A végkielégítés fontos rendelkezése a Munka Törvénykönyvének, ugyanis ezzel védi a munkavállalók érdekeit, illetve csökkentik a munkaadók részéről fennálló erőfölény okozta kiszolgáltatottság érzését, és hatásait.

A végkielégítés egyrészt segítség abban az alapjában, kellemetlen helyzetben, amikor valaki elveszíti a munkáját, másrészt lehetőség az addig elvégzett munka elismerésére, jutalmazására. Tudni kell azonban azt is, hogy nem jár automatikusan minden esetben.Egyértelműen jár, ha a munkáltató rendes felmondással szünteti meg a munkavállaló alkalmazását, ha a munkáltató valamilyen okból jogutód nélkül megszűnik, illetve amikor a munkáltató kikerül a Munka Törvénykönyve hatálya alól. A végkielégítésnél a munkaviszony hossza a felmondás bejelentésének időpontjától számít, és nem attól, amikor esetleg lejár a felmondási idő.

Abban az esetben, ha a munkaviszony megszüntetése közös megegyezéssel történt, akkor nem köteles a munkáltató végkielégítést fizetni, de van arra lehetőség, hogy megegyezzenek ebben a kérdésben is, és közös akarattal sor kerülhet a megegyezett mértékű végkielégítés kifizetésére. A munkaviszony hosszának kiszámításánál jellemzően nem kell figyelembe vennie a munkaadónak az olyan 30 napnál hosszabb egybefüggő időszakot, amikor a munkavállaló nem részesedett fizetésben, sem azt az időszakot, amikor valaki szabadságvesztését tölti, illetve amikor közérdekű munkát végzett, vagy nyugdíjasként állt alkalmazásban. Természetesen vannak kivételek, ami miatt javasolt tanulmányozni a Munka Törvénykönyvének idevonatkozó szakaszait.A végkielégítés 2013 évi mértéke a következőképpen alakul:

  1. legalább 3 éves munkaviszony esetén 1 havi
  2. legalább 5 év után 2 havi
  3. legalább 10 év esetén jár 3 havi
  4. legalább 15 év után 4 havi
  5. legalább 20 év után 5 havi
  6. legalább 25 év munkaviszony után 6 havi


Kedvezőtlen lesz 2013-ban azoknak a munkavállalóknak a helyzete, akiket valamilyen magatartásbeli, illetve fegyelmi probléma miatt azonnali hatállyal bocsátanak el, ugyanis számukra nem kell végkielégítést fizetnie a munkáltatónak.

Ugyanakkor emelt szintű végkielégítés jár azokban az esetekben, amikor a munkaviszony a munkaadó rendes felmondásával, ha jogutód nélküli megszűnésével, illetve az öregségi nyugdíj korhatárt megelőző 5 évben szűnik meg. A régi Munka Törvénykönyve ezekben az esetekben plusz 3 havi végkielégítésre kötelezte a munkáltatót, de ezzel szemben az új MT már 1-3 hónapban határozta meg.

 

 

Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.

*

***