BloGoLod Főoldal ►► Munka ►► Végkielégítés számítása 2013-ban - nem mindenki jár jól vele 2014-ben sem
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Végkielégítés számítása 2013-ban - nem mindenki jár jól vele 2014-ben sem

 

A végkielégítés számítása 2013-ban szabályzott módon történik, és a válságnak köszönhetően egyre többen kénytelen megismerkedni ezzel a kifejezéssel. 

Ugyanis a végkielégítés a munkavállalónak akkor jár, ha a munkáltató mond fel, vagy, ha a munkahely jogutód nélkül megszűnik, illetve ha jogutód olyan munkáltató, amely munkajogilag nem tartozik a Munka Törvénykönyve alá.A végkielégítés célja, hogy átsegítse a munkavállalót azon az átmeneti időszakon, amely alatt nem kap munkabért. A gazdasági válság hatása érezhető a munkaerő-piac beomlásán is. Folyamatosan nőtt a munkanélküliek száma az évek folyamán. Jó eredménynek már az számított, ha stagnált. Mindazoknak, akik felmondtak alaphelyzetben jár végkielégítés. A végkielégítés számítása 2013-ban a következő szempontok figyelembe vételével történik. A végkielégítés kiszámításánál nem kell figyelembe venni a 30 napnál hosszabb időszakot, amely idő alatt a munkavállaló nem részesült munkabérben. Ez alól kivétel a szülési szabadság idejére, illetve gyermek ápolására, gondozására igénybe vett fizetés nélküli szabadság, és az önkéntes tartalékos katonai szolgálat tényleges idejére kivett fizetés nélküli szabadság 3 hónapot meg nem haladó része. A végkielégítés mértéke függ a munkáltatónál eltöltött jogviszony hosszától. Eszerint a következő képen alakulnak az összegek. Három éves munkaviszony után 1 havi, öt év után 2 havi, 10 év esetén 3 havi, 15 év esetén 4 havi, 20 év után 5 havi, 25 év esetén 6 havi illetménynek megfelelő összeget vehet fel a munkavállaló.            

Abban az esetben pedig, ha az a helyzet áll fenn, hogy olyan munkáltató veszi át a jogelőd helyét, amely jogszabályi rendelkezés alapján nem tartozik a Munka Törvénykönyve hatálya alá, a végkielégítés kiszámítása 2013-ban a következő képen történik. A munkavállaló 3 és 5 éves jogviszonya esetén 1 havi, 10 és 15 év után 2 havi, 20 és 25 év munkaviszony után 3 havi távolléti díj mértékével emeli meg az előző összegeket. Ez azt jelenti, hogy 3 év után 3 havi, 5 év után 2 havi, 10 esetén 5 havi, 15 év után 6 havi, 20 év esetén 8 havi és végül 25 év munkaviszony után 9 havi végkielégítést kap a munkavállaló. Itt fontos még megemlíteni, hogy ebben az esetben is csak akkor jár ez az emelt végkielégítés, amennyiben a munkavállaló az öregségi nyugdíjkorhatártól még több mint 5 évre van.Nem jár ugyanakkor végkielégítés, ha a munkaviszonya megszűnésének időpontjában nyugdíjasnak számít, illetve ha a munkaviszonya fegyelmi okból, illetve a munkahelyen történt magatartás probléma miatt szűnt meg, vagy ha nem egészségi probléma miatti veszti el munkaképességét. A szabályok nagy része 2014-re is érvényesek maradnak.


Uj cikkek a temaban:
Regebbi cikkek a temaban:

 

Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.

*

***